Insecurity Kills the Cat! – 5 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

kat ziet leeuw als spiegelbeeldDe gemiddelde persoon – dat zijn wij –  praat op een dag gemiddeld 50.000 keer tegen zichzelf. Deze ‘self-talk’ gaat met name over onszelf en is voor 80% negatief – bijvoorbeeld ‘Dat had ik niet moeten zeggen… Ze vinden het vast stom als daar iets van zeg… Hij of zij mag me niet… Dit gaat me nooit lukken… Ik zie er niet uit!… Ik ben hartstikke slecht in het presenteren voor een groep… Daar zit niemand op te wachten…’ etc.

Het blijkt dat deze automatische negatieve gedachten enorm veel invloed hebben op hoe we in het leven staan, ons lichaam en de manier waarop we reageren op gebeurtenissen. Ons gedrag wordt voor het grootste gedeelte bepaald door al deze stemmetjes in ons hoofd. Het bloed stijgt je naar je hoofd, je krijgt het warm, gaat zweten, wordt onhandig, komt niet uit je woorden, wordt kortademig…alles waar je bang voor bent en probeert te voorkomen, gebeurd juist!

Met uitzondering van biologische afwijkingen, kan ik geen enkel probleem bedenken – stress, depressie, onderpresteren, angst om voor jezelf op te komen, gebrek aan focus, moeite hebben met grenzen bewaken en tal van andere vaardigheden die je persoonlijk geluk en succes in de weg staan – dat niet in meer of mindere mate gerelateerd is aan een gebrek aan zelfvertrouwen.

____________________________________________________________________________

Zelfvertrouwen is een vaardigheid die je kunt leren!

____________________________________________________________________________

Wat we denken noemen, is meestal het recyclen van andermans gedachten. Om te voorkomen dat je iets verkeerds of onjuist zegt , voelt het veiliger om maar helemaal niets te zeggen. En misschien heb je wel gelijk en blijkt achteraf dat je er inderdaad naast zat. Hoe erg kan dat zijn? Het probleem is namelijk niet dat we onze tekortkomingen ontkennen, maar juist dat we ons talent ontkennen! Hoeveel waardevolle feedback, geweldige ideeën, doeltreffende acties en initiatieven heb je laten liggen door gebrek aan zelfvertrouwen? Daarom:

5 tips om je zelfvertrouwen een BOOST te geven!

athlete1. Praat tegen jezelf als een winnaar – Wanneer je topsporters vraagt hoe zij zich vlak voor een wedstrijd voorbereiden, dan krijg je unaniem hetzelfde antwoord: ze praten zichzelf moed in: ‘Ik win deze!…Ik kan het!…Ik ben de beste!’ Ondertussen gaan ze in gedachten als eerste over de finish. Nu hoeven we niet allemaal de eerste prijs te winnen, maar jezelf moed inpraten komt ook jouw zelfvertrouwen ten goede.

2.  Fake it till you make it! – Je bent geneigd om te denken dat spreken voor een groep of het woord nemen tijdens een meeting wel komt zodra je meer zelfvertrouwen hebt. Een logische gedachte, ware het niet dat je zelfvertrouwen groeit naarmate je iets vaker doet. Het helpt om tot die tijd de kunst af te kijken van anderen, en dit gedrag over te nemen. Zelfvertrouwen is een werkwoord: doen, doen doen…het gevoel komt er vanzelf achteraan!

3. Maak korte metten met Automatische Negatieve Gedachten – Om negatieve gedachten uit je hoofd te bannen, is het zaak om je bewust te worden van je persoonlijke Automatische Negatieve Gedachten. Vervolgens kan je deze gedachten uitdagen door jezelf de vraag te stellen ‘Is dit een gedachte of een feit?’ om als laatste ze te vervangen voor constructieve gedachten die je zelfvertrouwen ondersteunen.

4. Elke vorm van feedback is enkel informatie, niets meer en niets minder – Er zijn twee vormen van feedback: positieve feedback en negatieve feedback. De eerste vinden we prettig om te krijgen, de tweede over het algemeen niet. Maar positief of negatief, feedback is niets meer of minder dan informatie. Wat we doen met de feedback, die keuze is volledig aan jezelf! Het meest worden we geraakt door feedback waarvan we vinden dat die onterecht is. Maar het is enkel informatie, weet je nog…niets meer en niets minder.

5. Spreek elke dag je waardering uit tegen iemand uit je netwerk – Door elke dag je waardering uit te spreken tegen iemand in je netwerk, groeit je gevoel van verbondenheid.  En juist uit dit gevoel van verbondenheid blijkt een onuitputtelijk bron van eigenwaarde en geluk te zijn! Het kost je twee minuten per dag – het kan een complimentje zijn, of een mailtje aan iemand die je tot nadenken heeft gezet. Goed doen voelt goed, en is daarmee een ultieme boost voor je zelfvertrouwen!