Who’s Talking Now? – 7 inzichten & tips om de criticus uit je hoofd te halen

Wanneer je een stem in je hoofd hoort zeggen ‘Maar je kan helemaal niet schilderen!’ ga dan juist schilderen! en de stem zal tot stilte worden gebracht.– Vincent van Gogh

In Insecurity Kills the Cat kan je lezen dat we op een dag 50.000 gedachten hebben waarvan 80% Automatische Negatieve Gedachten zijn. Oftewel 40.000 keer op een dag is er een stemmetje in ons hoofd die ons beperkt, ondermijnt en onzeker maakt. kat met leeuw - 2Dat is me nogal wat!

Wat als je beperkende doemgedachten de mond kon snoeren en kon vervangen voor reële en oplossingsgerichte gedachten? En wat als je de criticus in jezelf, die overal wel iets op aan te merken heeft, zou kunnen leren om je te steunen en motiveren? Klinkt goed, nietwaar! Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk mits je bereid bent om te investeren in enig bewustzijn en de discipline kunt opbrengen om jezelf scherp te houden.

Om je Automatische Negatieve Gedachten uit je hoofd te bannen is het eerst zaak om bewust te worden waar de ANG-el bij jou zit. Daarna kan je beginnen om irrationele gedachten te vervangen voor rationele en ondersteunende gedachten.

_____________________________________________________________________________

Geloof niet alles wat je hoort – ook niet in je eigen hoofd

_____________________________________________________________________________

De sleutel is om je te realiseren dat JIJ uiteindelijk degene bent die beslist om te luisteren naar en in te stemmen met je gedachte. Omdat je het denkt – of hoort – wil niet zeggen dat het waar is! Stel jezelf continue de vraag Is dit een feit of een gedachte? Brengt deze gedachte mij dichter tot mijn doel, of houdt het me tegen? Zet deze gedachte me aan tot actie, of maakt het me angstig en aan het twijfelen waardoor ik blokkeer?

We zijn ons vaak nauwelijks tot niet bewust van de automatische negatieve gedachten die ons doen en laten beïnvloeden. Ga daarom de komende 3 dagen elke negatieve gedachte opschrijven die je jezelf hoort denken, zeggen of iemand anders hoort zeggen. Zorg dat minimaal 2 van de 3 dagen werkdagen zijn! Je zult verstelt zijn.

De 7 ANG types

Altijd-of-Nooit Denken – In de realiteit zijn er weinig dingen altijd of nooit. Wanneer je denkt dat iets altijd gebeurd of dat je nooit gaat zoals je wilt, dan begin je al met achterstand. Woorden gerelateerd aan Altijd-of-Nooit Denken zijn: altijd, nooit, iedereen, niemand, elke keer en alles. Bijvoorbeeld gedachten als Zo gaat het altijd… Iedereen doet maar wat… Niemand neemt me serieus… Het gaat ook nooit eens gewoon relaxed…

Wanneer je jezelf betrapt op een altijd-of-nooit gedachte vervang deze (hardop of in je hoofd) door hoe de situatie werkelijk is. Bijvoorbeeld Zo gaat het altijd vervang je door Ik baal ervan zoals het nu gaat, maar in het verleden is het een aantal keer goed gegaan dus het kan wel.

Focussen op het Negatieve – Ons brein heeft geleerd om dat te filteren wat er ontbreekt of mis is gegaan. We zijn er zo aan gewend dat het ons niet eens meer opvalt. Vroeger op school kreeg je te horen hoeveel fouten je had, nooit hoeveel je goed had. En vaak zie je dat de meeste aandacht van managers uitgaat naar medewerkers die onderpresteren. Een krachtige oefening om je brein te leren meer positieve gebeurtenissen te filteren is de volgende: noem elke dag 3 nieuwe dingen die je de afgelopen 24 uur overkomen zijn en waar je blij of dankbaar voor bent. Deze oefening zorgt voor meer realiteitsbesef.

Catastrofistisch voorspellen – Met catastrofistisch voorspellen creëer je het meest ongunstige scenario in je hoofd en vervolgens ga je praten en (onbewust) gedragen alsof het een gegeven is. Dit kan zijn dat je voorspelt dat er toch niets meer aan te doen is, glazen bolniemand geïnteresseerd is in je business case, je manager je echt geen fte erbij gaat geven, je in de file komt naar Schiphol, je het vliegtuig gaat missen etc. Vervang Mijn manager gaat me echt geen fte erbij geven in Ik weet niet of mijn manager me een fte erbij gaat geven, maar wie weet gaat ze ja zeggen.

Gedachten-Lezen – Is het niet fascinerend hoe we overal aan twijfelen behalve aan ons ‘talent’ om andermans gedachten te lezen? Zonder dat de ander het ons verteld heeft denken we van iemands gezicht af te kunnen lezen of je partner boos op je is…je collega je stom vindt… je manager vindt dat je geen goed werk levert. Stop deze gedachten, het zijn aannames die op niets anders gebaseerd zijn dan je eigen onzekerheid.  Zeg in jezelf: ik heb geen idee wat de ander denkt tenzij ik het vraag.

Schuldgevoelens – Schuldgevoelens steken de kop op wanneer je woorden denkt als had, moet, zou moeten, eigenlijk. Bijvoorbeeld Eigenlijk zou ik vaker moeten sporten.. Ik had dat laatste stuk taart niet moeten nemen… Ik moet nog van alles doen… Schuldgevoelens zijn niet effectief, en je hebt er alleen maar last van. Vervang een zin als Eigenlijk zou ik vaker moeten sporten bijvoorbeeld voor Ik ga dinsdag en donderdag sporten omdat ik weet dat ik me daar lekker bij voel.

label faceLabels-Plakken – Door een negatief label op jezelf, iets of iemand te plakken beperk je jezelf om effectief met de persoon of situatie om te gaan. Voorbeelden van negatieve labels zijn: eikel, trut, arrogant, belachelijk. Door jezelf of iemand in een hokje te stoppen bij de andere eikels en trutten die je kent, wordt het erg lastig om de situatie als uniek en op zichzelf staand te benaderen. Vervang een gedachte als Ik ben een suffe muts voor Oké, dat loopt nog niet zo lekker, maar oefening baart kunst.

Verpersoonlijken – wanneer je een neutraal gegeven persoonlijk maakt. Joop heeft me nog steeds niet terug gebeld, hij is vast pissig op me. Of We zijn een klant kwijt. Had ik er nou maar iets meer tijd in gestoken, dan was het vast niet gebeurd. De waarheid is dat, behalve alles wat jouw Automatisch Negatieve Gedachten kunnen bedenken, er legio andere redenen en verklaringen zijn voor het gedrag van andere mensen. Misschien heeft Joop nog niet terug gebeld omdat hij ziek is, of is hij er gewoon nog niet aan toegekomen. Feit is dat je nu eenmaal nooit weet waarom mensen doen wat ze doen.

Om de criticus uit je hoofd te halen heb je inzicht in je automatische gedachten nodig. Maar ook discipline en doorzettingsvermogen om je denkpatronen te doorbreken. Onderbreek je negatieve gedachten door hardop of in je hoofd STOP of NEE te zeggen. Wanneer je dit consequent volhoudt, zal je merken dat de criticus in je hoofd steeds kleiner wordt!

So…Who’s Talking Now?