Stop chasing rainbows! – vijf tips voor geluk

In hoeverre wordt de geluksfactor van bewoners in de sloppenwijken van Calcutta of Rio de Janeiro ondermijnd door de erbarmelijke omstandigheden? En hoe zit het met onze eigen geluksfactor? Wat als succes en welvaart wezenlijke randvoorwaarden zijn voor geluk…hoeveel succes heb je nodig voor een happily ever after life?

In de Westerse samenleving zijn we gaan geloven dat succes garant staat voor geluk. Inkomen, relatie, status,  woonsituatie, gewicht, gezondheid, diploma’s etc., we streven het na omdat we denken dat het ons gelukkiger zal maken. 

Onze zintuigen worden continue geprikkeld door de media, en in een wereld van overvloed hebben we een onstilbare honger naar meer. We kennen allemaal dat heerlijke gevoel wanneer je een examen of target haalt, je streefgewicht bereikt, of de nieuwste iPhone in je bezit hebt.

_____________________________________________________________________________

Door geluk te koppelen aan succes, wordt de houdbaarheidsdatum van je geluk aanzienlijk ingekort, en verliest glans en kleur zodra je je op je volgende doel stort.

_____________________________________________________________________________

Voor 50% wordt geluk bepaald door ons DNA – ons basisgeluk zou je kunnen zeggen. Ongeacht of er fantastische of vreselijke gebeurtenissen plaatsvinden in ons leven, wordt de balans vrij snel hersteld naar ons individuele ijkpunt. Slechts 10% van ons geluk is gerelateerd aan externe omstandigheden. En de resterende  40%? Je voelt ‘m misschien al aankomen…de resterende 40% van ons geluk heeft te maken met de manier waarop we omgaan met die externe omstandigheden. Het verschil tussen geluksvogels en pechvogels? Perceptie!

meisje draagt broertjeZo heb ik op reis ooit een meisje ontmoet. Ze was een jaar of vijf, hooguit zes en droeg haar broertje met een doek op haar rug. Toen ik vroeg of dat geen zware last voor haar was, keek ze me verwonderd aan en antwoordde “Maar dit is geen last, dit is mijn broertje”.

We hebben allemaal het talent om  externe factoren als reden aan te voeren voor het project dat niet afgerond is, je het niet hebt kunnen sporten afgelopen periode of je nog steeds geen grammetje afgevallen bent. Logische en legitieme verklaringen, ware het niet dat de werkelijke oorzaak niet de externe omstandigheden zijn geweest, maar de manier waarop je hiermee bent omgegaan waardoor je een andere uitkomst hebt gekregen. Het is je perceptie van de situatie geweest waardoor je hebt besloten genoegen te nemen met minder of bent afgehaakt. “Het irriteert de mensheid dat de waarheid en het leven zo simpel en eenvoudig zijn.” – Plato. Ik denk dat hij gelijk had…

Geluk is een werkvorm en een keuze die je maakt. Je kunt wel degelijk iets veranderen aan de manier waarop je naar de wereld kijkt.

Geluk heb je voor 40% zelf in de hand – 5 oefeningen voor een happily ever after life!

1. Noem elke dag drie nieuwe dingen die je overkomen zijn in de afgelopen 24 uur, waar je dankbaar voor bent. Gedurende de hele dag worden we overladen met informatie. Onze hersenen kunnen maar een bepaalde hoeveelheid van alle informatie filteren, en we hebben ons brein  ‘geleerd’ om datgene te filteren wat ontbreekt of mis is gegaan. Door elke dag stil te staan bij drie nieuwe dingen waar je dankbaar voor bent, train je je brein om meer positieve gebeurtenissen te filteren.

2. Schrijf twee minuten per dag over een positieve ervaring die je had gedurende de afgelopen 24 uur.  Soms heb je een gebeurtenis of situatie die je gedachten volledig in beslag neemt. Soms heb je een dag dat je het gevoel hebt dat er niets uit je handen is gekomen. Door twee minuten een positieve ervaring op te schrijven schep je niet alleen ruimte in je hoofd, maar geeft je ook betekenis aan je dag.

_____________________________________________________________________________

Op de lange termijn is slechts 10% van ons geluk gerelateerd aan externe factoren!

_____________________________________________________________________________

3. Stevig wandelen, sporten, oefeningen gedurende tenminste tien minuten is genoeg om endorfine aan te maken, het stofje dat we nodig hebben om ons goed te voelen. Nu is beweging vaak het laatste waar je zin in hebt na een vermoeiende werkdag. Maar de beloning voor je wilskracht is een voldaan en fit gevoel. En een stevige wandeling tijdens de lunch kan natuurlijk ook. Daarbij, wordt het niet eens tijd dat we afstappen van het idee dat alles altijd ‘leuk’ moet zijn? Dus hop, uit je stoel en gewoon gaan!

4. Meditatie waarbij je gedurende twee minuten je aandacht richt op je ademhaling. No worries, ik heb het niet over een zweverige, geitenwollen sokken oefening! Feit is dat we met elkaar een ADHD cultuur hebben gecreëerd, waarin we vaker wel dan niet met tien verschillende dingen tegelijk bezig zijn. Multitasking noemen we het, maar multitasking veroorzaakt veel stress. Door twee minuten per dag je aandacht volledig te richten op je ademhaling – meditatie – verminder je stress en neemt je welbevingen toe.

act of kindness5. Door elke dag iets aardigs te doen of te zeggen tegen iemand versterk je de band met mensen uit je sociale en business netwerk. Of je nu een compliment geeft, een mailtje stuurt naar iemand van wie je iets geleerd hebt, you name it. Door elke dag een blijk van waardering te geven, groeit je gevoel van verbondenheid. En laat nou juist verbondenheid met je sociale netwerk de krachtigste indicator voor geluk op de lange termijn zijn.

Uit onderzoek blijkt dat een gelukkiger mens creatiever is, beter kan leren, hoger scoort in het bedrijfsleven, minder last heeft van overgewicht, meer kans maakt op promotie…kortom, succesvoller is! Dus wat let je om de komende 21 dagen de proef op de som te nemen? Bevalt het niet, kan je altijd weer terug naar chasing rainbows in the sky!

Het woord is aan jou! Wat is jouw definitie van geluk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.