Fake It ’til You…Become It!

What you do speaks so loud that I cannot hear what you say. – Ralph Waldo Emerson

knipoog barakLichaamstaal fascineert ons, en met name andermans lichaamstaal. Een glimlach, handdruk of knipoog kan nog dagenlang onderwerp van gesprek zijn.

Als we het over lichaamstaal hebben, dan hebben we het over non-verbale communicatie. En als we het over communicatie hebben, dan hebben we het over interactie. Wat vertelt jouw lichaamstaal aan mij, en wat vertelt mijn lichaamstaal  aan jou? Het is interessant om te zien wat de impact van lichaamstaal is op ons oordeel over iemand, omdat ons oordeel impact heeft op de uitkomst van gebeurtenissen in ons leven: bijvoorbeeld wie we aannemen voor een opdracht of wie we meevragen voor een date. In 30 seconden oordelen we of we iemand aardig vinden – niet op basis van competentie maar op basis van zijn of haar lichaamstaal. We vergeten alleen dat er nog iemand is die beïnvloed wordt door onze non-verbale communicatie. Enig idee? Precies- wij zelf! Onze lichaamstaal heeft invloed op onze gedachten, onze gevoelens en onze lichamelijke gesteldheid – fysiologie.

Als coach en expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie ben ik high power poses 5uitermate geïnteresseerd in de dynamiek tussen lichaam en brein – en met name als het gaat om empowerment en zelfvertrouwen.

Wanneer we ons trots, sterk en zelfverzekerd voelen ziet dit er zo uit:

En als we ons verdrietig, zwak en onzeker voelen doen we het tegenovergesteld – dan maken we ons klein en kruipen we in elkaar. Lichaamstaal is universeel en is een natuurlijke reactie op ons gevoel. Wanneer we iemand tegenover ons hebben met een krachtige en dominante houding, gaan we niet spiegelen maar nemen we dominanceautomatisch een complementaire houding aan.

Afgezien wat we aan de buitenkant kunnen waarnemen, vindt er ook een verandering in ons lichaam plaats. De twee hormonen die hierbij een rol spelen zijn:   testosteron – het dominantie hormoon en cortisol – het stress hormoon.

Onze non-verbale communicatie bepaalt hoe anderen over ons denken en wat ze van ons vinden. Maar…bepaalt onze non-verbale communicatie ook hoe we voelen en denken over onszelf?

Zo weten we bijvoorbeeld dat we glimlachen als we blij zijn. Maar we kunnen dit proces omkeren door een pen tussen onze tanden klemmen en een glimlach te forceren – glimlachen maakt ons blij. Of zo blijkt tegen de zon in kijken slecht te zijn voor je humeur omdat je dezelfde gezichtsuitdrukking maakt als wanneer je boos bent. Dus wil je goed gemutst blijven, zet dan een zonnebril op!

Maar geldt dit twee richtingsverkeer ook ook voor zelfvertrouwen en empowerment? Het antwoord hierop is: ‘JA!’  Het aannemen van een krachtige pose gedurende twee minuten is voldoende om je fysiologie, gevoel en gedachten te beïnvloeden…dus ook je gedrag en de uitkomst die hier op volgt. testorsterone change 3Je testosteron niveau neemt cortisol change 2met 20% toe en je cortisol niveau neemt met 10% af. Daarentegen door een krachteloze houding aan te nemen neemt je testosteron niveau met 25% af en je cortisol niveau met 15% toe.

Onze lichaamstaal heeft invloed op ons brein! – onze non-verbale communicatie bepaalt hoe we ons voelen en denken over onszelf. Als ons lichaam invloed heeft op ons brein, in hoeverre kan het aannemen van krachtige poses gedurende enkele minuten ons leven veranderen? Neem bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een meeting waar je tegenop ziet omdat er een enorme deal vanaf hangt.

strong power poses 3Om antwoord op deze vraag te krijgen werd tijdens een onderzoek de helft van een groep sollicitanten voorafgaand aan het sollicitatiegesprek gevraagd om twee minuten een krachtige pose aan te nemen, en de andere helft om een krachteloze pose. Zonder een enkele uitzondering waren de sollicitanten die vooraf een krachtige pose hadden aangenomen door. Niet op basis van inhoud of structuur van het gesprek maar op basis van hun presentatie en uitstraling. low power poses 1Authentiek, zelfverzekerd, enthousiast, comfortabel, zichzelf...ze brachten zichzelf mee, hun eigen ideeën zonder upschmuck werd er terug gegeven als feedback. Alle reden om voordat we een gesprek ingaan onszelf twee minuten een power boost te geven. Maar wat doen we als we moeten wachten…?

Ons lichaam verandert onze gedachten…onze gedachten verandert ons gedrag…en ons gedrag verandert onze uitkomst.

Appeltje eitje:  Fake it till you make it! en alles komt dik voor elkaar zou je zeggen. Maar we hebben een hekel aan fake – “dat voelt zo onnatuurlijk…net alsof je een kunstje aan het doen bent” hoor ik regelmatig terug.

We vergeten is dat als we lang genoeg doorgaan met het kunstje, het uiteindelijk iets van onszelf wordt. Kan je je nog herinneren dat je net in de eerste klas van de lagere school zat, en je je best moest doen om ROOS netjes tussen de lijntjes te schrijven? Voelt het nu – tig jaar later – nog steeds als een kunstje? Welnee, je hebt je eigen handschrift ontwikkeld en het schrijven gaat als vanzelf, nietwaar?

fake it till you become itEn dat is precies waar het om gaat! Don’t fake it ’til you make it…Fake it ’til you become it! Fake it totdat het internaliseert en onderdeel wordt van jezelf.

Kleine stapjes leiden tot grote veranderingen….

hands up in the airTwee minuten, twee minuten… in de lift of op het toilet. Twee minuten voordat je een meeting ingaat om die deal te sluiten of je afstapt op je droomvrouw of droomman om haar of hem mee uit te vragen. Twee minuten waarin je je brein configureert: je testosteron verhoogt en je cortisol verlaagt. En je zelfverzekerd met de situatie om kunt gaan en je kunt laten zien wie je bent en wat je in huis hebt!