Hoe Accepteer je het Onacceptabele – 5 tips

welcome to reality“Het is wat het is!” kan een behoorlijk lastige pil zijn om te slikken. Oneerlijk… belachelijk…onrechtvaardig…een menselijke reactie op hoe je vindt en denkt dat het zou moeten zijn in plaats van accepteren hoe het is. Als mens streef je naar autonomie, je waarden en normen rechtvaardigen de keuzes die je maakt. Een plausibele methode om grip te hebben op de kwaliteit van je leven. Die vlieger lijkt aardig op te gaan, totdat…

Tegenslag, verdriet, teleurstelling…we ontkomen er geen van allen aan. En toch klinkt er een stemmetje in je hoofd “Waarom ik? wanneer je met je schoenen in de hondenpoep bent gaan staan. Waarom lijken sommige mensen voor het geluk geboren te zijn en anderen helemaal niet? Uit onderzoek blijkt dat zogenaamde geluksvogels niet meer geluk of minder tegenslag hebben dan pechvogels. Dus wat is hun geheim? Acceptatie en veerkracht om mee te bewegen met de ups en downs van het leven!

_____________________________________________________________________________

De kwaliteit van je leven wordt voor het overgrote deel bepaalt door je vermogen het onacceptabele te accepteren!

_____________________________________________________________________________

Ondanks dat ons brein geprogrammeerd is om controle en zeggenschap te willen hebben, is acceptatie het sleutelwoord om te blijven ontwikkelen en vooruit te komen in het leven. Acceptatie is niet altijd makkelijk, verre van zelfs. Maar ook hiervoor geldt – oefening baart kunst – 5 tips om je een eindje op weg te helpen:

1. Het accepteren van gebeurtenissen  en mensen in je leven die je niet kunt veranderen is geen nederlaag of motie van zwakte, integendeel! Het getuigt van inzicht en besef dat jij en ik niet gemaakt zijn om ultieme controle te hebben over gebeurtenissen en mensen in ons leven, hoe graag we het ook zouden willen.

frustratie22. Andermans onuitstaanbare gewoonten accepteren betekent niet dat je hen een vrijbrief geeft. En ook betekent het niet dat je dergelijk gedrag hoeft aan te moedigen. Acceptatie is simpelweg een mechanisme om niet te blijven hangen in je frustratie. Het betekent loslaten, wat je eigen welzijn en geluk ten goede komt. Acceptatie betekent groei, en groei betekent ontwikkeling. Als je ontwikkelt weet je dat je op de goede weg bent…de weg die je dichter brengt bij je doelen en wie je wilt zijn.

3. Wordt je bewust van de prijs die je betaald door vast te houden aan je frustratie, pijn of verdriet. De prijs is depressie, burn-out, bitterheid en eenzaamheid. De realiteit is een optelsom van gebeurtenissen in het verleden. Spijt van dingen die je niet hebt gedaan maar wel had willen doen… of van de dingen die je wel hebt gedaan maar beter niet had kunnen doen – het zal slijten zodra je de realiteit accepteert. Loslaten betekent niet dat je instemt met wat er gebeurd is. Loslaten betekent dat je kiest om verder te gaan met je leven!

4. Loslaten is een beslissing die je neemt! Vaak krijg ik de vraag “Loslaten, hoe doe je dat?” Daarom hier een oefening in loslaten: neem een pen in je hand, strek je arm voor je uit met je handpalm naar beneden, tel tot drie en doe je hand met de pen open. De pen is op de grond gevallen, klopt? Zo eenvoudig is loslaten, en we kunnen het allemaal! Loslaten is de beslissing die je neemt om niet langer vast te houden.

stop25. Sluit het af. Accepteren van het onacceptabele betekent vaak dat je niet de spijtbetuiging of erkenning krijgt waar je naar verlangd. Dat kan behoorlijk onbevredigend zijn. Doe iets waarmee je het symbolisch afsluit. En mocht je op enig moment merken dat je toch weer terug valt in oude denkpatronen, zeg dan hardop of in jezelf: