Hoe zeg je JA tegen NEE? – in 3 stappen je grenzen bewaken

grenzen stellen

Illustratie: Oscar Ramos Orozco

Hoe vleiend het ook is om waardevol te zijn voor het bedrijf en gewaardeerd te worden omdat je altijd voor iedereen klaar staat…de keerzijde van te vaak ‘Ja’ zeggen tegen anderen is te vaak ‘nee’ zeggen tegen jezelf!

De meeste medewerkers die een (te) hoge werkdruk ervaren of voor hun gevoel de balans in hun werk kwijt zijn, vinden het lastig om nee te zeggen. Sociaal en behulpzaam als je bent heb je ja gezegd voordat je jezelf de vraag hebt gesteld wanneer je daar tijd voor hebt. Met als gevolg dat:

  • Het ten koste gaat van de kwaliteit van je eigen werk
  • Je andermans werk aan het doen bent in plaats van het te delegeren
  • Overuren draait die niet nodig zijn
  • Je inlevert op je nachtrust, ontspanning en tijd met gezin en vrienden
  • De reputatie krijgt dat iedereen altijd bij je terecht kan
  • Je overweldigd, gefrustreerd en geïrriteerd raakt

Begrijp me niet verkeerd: je bereidheid om iets voor een ander te doen en een teamspeler te zijn, zijn geweldige eigenschappen! Maar wanneer het ten koste gaat van jezelf en je eigen werk, dan heeft niemand er wat aan.

_____________________________________________________________________________

In de praktijk blijkt dat de oplossing of wens niet is om ‘nee’ te leren zeggen, maar juist het bewuster leren aannemen van vragen en opdrachten van anderen.

_____________________________________________________________________________

baas over eigen agenda

Illustratie: Oscar Ramos Orozco

In tegenstelling tot wat de titel je laat denken, gaat dit stuk niet over nee, maar over een andere manier ja leren zeggen. Door je repertoire aan reacties te vergroten wordt communicatief vaardiger en daarmee houd je de regie over je eigen agenda.

Drie stappen voordat je JA zegt:

Stap 1 – inventariseer: Sta stil bij een situatie waarbij je – achteraf gezien – te snel of te makkelijke ja hebt gezegd. Vind je het lastig om een voorbeeld te noemen, probeer dan een aantal taken te noemen van de afgelopen periode waarbij je stress hebt ervaren of verantwoordelijkheden je voor je gevoel mee naar huis hebt genomen.

Stap 2 – analyseer: Kies een voorbeeld uit en breng voor jezelf in kaart welke grenzen je bij het aannemen van de opdracht eigenlijk had willen stellen. Zorg dat je bij deze stap je grenzen en mogelijkheden scherp krijgt! In hoeverre hadden je grenzen te maken met planning of kwaliteit? Wees specifiek. Een voorbeeld kan zijn dat je had willen aangeven hoeveel tijd je tot je beschikking had om eraan te besteden.

Stap 3 – oefenen: Oefen het aannemen van een vraag / opdracht.  Het doel is ja te zeggen tegen de vraag en tegelijkertijd zelf duidelijk te zijn in je grenzen of mogelijkheden. Soms kan het iets te veel gevraagd zijn om meteen op de werkvloer te oefenen. Maar je kunt natuurlijk op tal van andere plekken oefenen: thuis, met vrienden of sociale activiteiten.

Ja zeggen en tegelijkertijd je grenzen aangeven, hoe doe je dat? Om je een eindje op weg te helpen heb ik een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Oefen een paar keer met de onderstaande zinnen. Het is een makkelijke manier om je repertoire te vergroten, en je woordje klaar te hebben op het moment zelf.

  • Als je wilt dat ik het doe, dan kan het volgende week.
  • Ik kan een halve dag tijd voor je vrijmaken, wat zou je willen dat ik in die tijd doe?
  • Ik kan of de tekst voor je nakijken of de opmaak, allebei lukt niet. Wat wil je dat ik voor je doe?
  • Als ik dit nu ga uitwerken, moet ik het uitwerken van die planning naar volgende week verschuiven. Wil je dat?
  • Ik kan nog niet overzien of en wanneer ik daar tijd voor heb. Ik laat je voor de lunch nog even weten welke mogelijkheden ik heb.

En..wat werkt voor jou het beste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.